Cum poti deveni dezvoltator de aplicatii IOS [partea 1]

Ios-5-twitter-apple-600x300

Introducere

 

Acest articol va va arata cum poate cineva sa inceapa sa programeze pentru iOS, sistemul de operare pe care functioneaza iPhone, iPad si iPod Touch.

Pentru a putea programa pentru iOS ai nevoie de anumite cerinte de hardware. Minimul necesar este sa detii un Macintosh. Daca ai si un iPhone, iPad sau iPod este si mai bine, insa nu este obligatoriu, pentru ca kitul de dezvoltare software(SDK) vine cu simulatoare. Totusi acestea au anumite limite.

Ai putea fi inclinat sa vrei sa-ti achizitionezi cel mai tare Mac de pe piata, insa pentru foarte multi exista restrictii de cost in primul rand, si astfel cel mai simplu echipament pe care-l poti folosi pentru a reusi in ceea ce ti-ai propus este un Mac cu procesor Intel, care sa aiba instalat ca sistem de operare Snow Leopard. Daca-ti poti permite un Mac Mini, cel mai ieftin Mac Book care te-ar ajuta, ar fi si mai bine, pentru ca nu ai mai fi restrictionat in a programa doar cand esti acasa, sau unde ti-ai instalat computerul.

O idee buna ar fi sa incerci sa cumperi chilipiruri de la oameni care isi vand Mac-ul sau iPhone-ul(cum ziceam, nu este necesar, insa este util) in momentele in care Apple lanseaza noi modele. E mult mai probabil sa gasesti oameni care vor sa-si faca un upgrade in acea perioada.

Daca decizi sa-ti iei si un dispozitiv pe care sa faci teste, vei avea nevoie si de o abonare la programul de dezvoltare al Apple, care costa aproximativ 99$ pe an.

Multi se intreaba daca este neaparat nevoie sa detii un Mac pentru a face dezvoltare pentru iPhone. Raspunsul este simplu: este absolut necesar.

 

Intelegerea platformei

 

Sa inveti cum sa dezvolti un program sau o aplicatie poate sa fie unul dintre cele mai intimidante provocari pentru orice pasionat de programare, iar saturarea pietei cu tot felul de aplicatii nu mareste deloc sansa ca aplicatia si munca ta sa fie recunoscute.

iOS este sistemul de operare pe care Apple il foloseste pentru dispozitivele sale: iPhone, iPad si iPod Touch.

Mac OS X este parintele iOS si impartaseste fundatia sistemului de operare Darwin, transformandu-l intr-un sistem de operare UNIX. Pana la aparitia iOS 2.0, nu a existat niciun SDK pentru a putea construi aplicatii si chiar si atunci, posibilitatile erau limitate. Incepand cu versiunea 3.0 s-au putut observa imbunatatiri majore.

App Store, una dintre aplicatiile native gasite in orice iOS este una dintre cele mai mari piete din lume, de unde poti achizitiona gratuit, sau contracost. Un utilizator care isi posteaza aplicatia in App Store va primi 70% din vanzarile pe care le inregistreaza aplicatia lor, in timp ce 30% merge catre Apple.

Xcode este mediul de dezvoltare in care se lucreaza in cea mai mare masura. Acesta este gratuit si poate fi descarcat de pe site-ul Apple. Programatorii trebuie sa inteleaga ca piata este foarte mult divizata din cauza celor 3 dispozitive pentru care se pot crea aplicatii si de asemenea de versiunile lor. Fiecare dispozitiv are caracteristicile sale, lucru valabil si pentru diferitele versiuni. Asta inseamna ca trebuie sa fii foarte atent cand decizi sa creezi o aplicatie, ca sa te poti adresa unei plaje mai mari de cumparatori prospecti.

 

 

SHARE THIS POST

  • Facebook
  • Twitter
  • Myspace
  • Google Buzz
  • Reddit
  • Stumnleupon
  • Delicious
  • Digg
  • Technorati

Comments are closed.