Cum poti deveni dezvoltator de aplicatii IOS [partea a 3-a]

132132132132132132132

In acest articol vom invata sa programam prima noastra aplicatie pentru iOS, un simplu cititor de texte numit Hello World.

De fiecare data cand inveti un limbaj nou de programare, cea mai usoara metoda de a intelege sintaxa este sa fii inconjurat de ea. Hello World este o aplicatie mai degraba rudimentara, care nu are nicio functie speciala, insa te invata cum sa scrii codul. Desi va parea ca esti aruncat in lac fara sa stii sa inoti, nu esti singur. Exista multi dezvoltatori cu o mare experienta si nu strica niciodata sa pui intrebari atunci cand nu stii ceva.

Crearea unui nou proiect

 Prima oara trebuie sa deschizi Xcode. Pentru a crea un nou proiect, du-te in meniul File>New project si se va deschide fereastra ce contine template-urile. Selecteaza View-based application. Vei fi rugat sa-ti denumesti proiectul, apoi sa-l salvezi.

Imediat dupa accesarea template-ului, vei observa cum iti este organizata fereastra de lucru. La inceput pare a fi un pic complicata, insa poza de mai jos de va ajuta sa descoperi singur unde este fiecare lucru.

Construirea Hello World in Interface Builder

Aceasta este cea mai simpla cale de a construi aplicatia. Pentru a incepe, du-te in navigator si deschide HelloWorldViewController.xib, care este fisierul de interfata cu care se va lucra. Se va deschide o noua fereastra, cu un chenar gri.

Du-te la View > Utilities > Object Library pentru a vedea o lista cu elemente de interfata predefinite.

Gaseste in lista de obiecte elementul ‘text view’ si trage-l in chenarul gri. Inlocuieste textul obligatoriu cu ‘Hello World!’, apoi editeaza modul in care apare textul folosind instrumentele care-ti vor aparea in partea dreapta a ecranului.

O alta cale de a crea o versiune a Hello World este sa creezi o poza de dimensiunile unui ecran iPhone. Adauga poza la proiectul tau folosind folderul Supporting Files si apoi adauga imaginea ta in fisierul .xib. Cand termini acest proces, salveaza-ti fisierul si apoi ruleaza aplicatia apasand butonul de redare. Simulatorul de aplicatii se va deschide si vei putea vedea primele rezultate.

Codarea Hello World

Daca vrei sa-ti faci aplicatia ‘the old way’ folosind codarea in Objective-C, iti putem da ceva ajutor.

Creaza un nou proiect, denumit HWCoding. Din Navigator sterge fisierele HWCodingAppDelegate.h, HWCodingAppDelegate.m, si MainWindow.xib selectandu-le, apoi apasand tasta backspace.Dupa aceea mutate in HWCoding-Info.plist pentru a-I putea spune programului de unde sa importe fisierele de interfata. Sterge “Main nib file base name”. Acum putem sa ne mutam in fisierul main.m, pe care-l gasesti in acelasi folder. Pentru a vedea cum arata codul, apasa aici

Decat sa incerci sa asimilezi fiecare detaliu de cod prezentat in acest articol, uite cateva elemente cheie pe care sa le tii minte:

1. Variabilele sunt scrise intr-o formatare camel
2. Toate liniile de program se termina cu “;”
3. Trebuie sa definesti limitele ecranului, care se face in codul prezentat mai sus acolo unde este definita UIView.
4. Astericsii sunt folosit ca pointeri, indicand spre alte linii de cod scrise anterior.

SHARE THIS POST

  • Facebook
  • Twitter
  • Myspace
  • Google Buzz
  • Reddit
  • Stumnleupon
  • Delicious
  • Digg
  • Technorati

Comments are closed.