Adobe renunta la Flash pentru HTML5

adobe-hearts-html5

Reprezentantul Adobe, Mike Chambers, a facut publica explicatia pentru care compania a decis sa opreasca dezvoltarea versiunii mobile de Flash. Totusi, chiar daca v 11.1 va fi ultima varianta pentru mobile, compania se va ocupa in continuare de rezolvarea bugurilor.

“Decizia de a stopa dezvoltarea pluginului Flash Player pentru mobil face parte dintr-o reorientare strategica mai ampla a Adobe”, a scris Chambers. “Una care include si o axare pe HTML5, precum si pe Adobe Creative Cloud si serviciile care deriva din el.”

Chambers a dat 5 motive pentru care s-a ajuns la concluzia ca resursele Adobe ar trebui sa se indrepte catre alte activitati:

 1. Flash nu ar fi ajuns niciodata sa detina un monopol pe piata de telefoane mobile, datorita refuzului Apple de a implementa tehnologia pe iPhone si iPad.
 2. In acelasi timp, HTML5 este omniprezent, fiind la fel de raspandit pe platformele mobile cum este Flash pe platformele de tip desktop.
 3. Utilizatorii nu consuma continutul de platforme mobile la fel cum o fac pe desktop. Diferentele sunt cauzate de marimea ecranului, latenta retelelor wireless si prezenta magazinelor de aplicatii.
 4. Dezvoltarea de pluginuri pentru browser este mai dificila pe platformele mobile. Este nevoie de un parteneriat cu dezvoltatorii de OS si farbicantii de hardware mobil.
 5. Adobe a vrut sa realoce mai multe resurse pentru HTML5, iar reununtarea la mobile Flash le usureaza misiunea.

Chambers a dat asigurari dezvoltatorilor ca Flash-ul in sine nu are probleme. El a explicat ca Adobe si-a luat “un angajament pe termen lung fata de Flash Player pentru desktop”, iar dezvoltatorii de aplicatii online vor putea sa le creeze in continuare prin Adobe AIR.

Chambers a admis in ultima parte a postarii lui ca HTML5 va prelua incet, incet, toate functiile pe care le are Flash.

“Daca un feature al Flash are succes, intr-un final va fi integrat in browser, iar dezvoltatorii si utilizatorii vor avea acces la el via browser si nu via Flash”.

“Foarte multe din lucrurile care le-ati facut folosind Flash, in trecut, vor putea fi facute, in numar tot mai mare, prin HTML5 si CSS3, direct in browser.”

Chiar daca Flash va mai exista multi ani de acum incolo, este clar ca Adobe crede ca HMTL5 reprezinta viitorul. Zilele Flashului sunt numarate.

SHARE THIS POST

 • Facebook
 • Twitter
 • Myspace
 • Google Buzz
 • Reddit
 • Stumnleupon
 • Delicious
 • Digg
 • Technorati
Author: voicu View all posts by

Comments are closed.